Smaki Osaki

Osaka oferuje szeroki wachlarz jedzenia na każdym rogu. Najlepsze przysmaki możemy znaleźć nie na głównych ulicach, a w ukrytych bocznych uliczkach. 



Lokalna kuchnia Osaki


1. Takoyaki たこ焼き

Potrawa takoyaki wzięła swoją nazwę od słów „tako”, które oznacza ośmiornicę i „yaki”, które tłumaczy się jako grillowanie lub smażenie. Danie takoyaki to mięso ośmiornicy smażone w cieście w postaci kulek o średnicy od 3 do 5 cm.

Jak przygotować takoyaki?

Ciasto do przygotowania takoyaki powstaje z mąki, bulionu dashi, jajek, a także wody i proszku do pieczenia oraz odrobiny octu. Powstałe ciasto nadziewa się kawałkami pokrojonej i ugotowanej wcześniej ośmiornicy i doprawia imbirem oraz suszonymi krewetkami i czosnkiem. Następnie kucharz smaży kulki na oleju. Proces smażenia jest niezwykle istotny, ponieważ takoyaki powinno być na wierzchu chrupiące, natomiast w środku kremowe i delikatne.

Takoyaki podaje się z majonezem lub z mieszanką ketchupu, wina, octu i sosu sojowego.







2. Kushikatsu 串カツ

Kushikatsu to w zasadzie smażony w głębokim tłuszczu, szaszłyk, zwykle przyrządzany z kurczaka, ryby lub wieprzowiny. Wykorzystuje się do tej potrawy również wiele rodzajów warzyw sezonowych, takich jak cebula lub grzyby. „Kushi” po japońsku oznacza „szpikulec”, a „katsu” oznacza „smażony” (zwykle w odniesieniu do wieprzowiny), ale można użyć wielu innych produktów.



3. Okonomiyaki お好み焼き

Okonomiyaki to naleśnikowe danie popularne w różnych stylach w całej Japonii. W Osace posiekaną kapustę i całą gamę innych składników, takich jak kalmary, krewetki, ośmiornice lub mięso, miesza się w cieście na bazie mąki i gotuje przed spożyciem z sosem okonomiyaki, majonezem, zieloną szkarłatną (aonori) i suszonym bonito (katsuobushi). 


W niektórych restauracjach okonomiyaki jest przygotowywane przez klientów na gorącym talerzu przy ich stole.







Komentarze