Cukiernictwo w Japonii
Kuchnia japońska obejmuje ogromną różnorodność potraw, które stopniowo stają się znane w krajach zachodnich. Wiele osób odkrywa, że to znacznie więcej niż sushi i ramen. Jeśli jesteś jednym z nich, zapraszam do zapoznania się z japońskimi cukiernictwem!
Muszę przyznać, że nie mogę powstrzymać potoku ślinowego od samego wyobrażenia sobie wspaniałych ciastek z Japonii. Uwielbiam słodycze, a myśl o wspaniałych ciastach w Japonii sprawia, że chcę je skonsumować zaraz po skończeniu pisania tego postu.
Jakie są trendy w Japonii?
Tradycyjne słodkości
Wagashi (和 菓子) to tradycyjne japońskie słodycze. W przeciwieństwie do zachodnich deserów nie są tak słodkie i zazwyczaj wypełnione są czerwoną fasolą, która nadaje im zupełnie inny i niepowtarzalny „słodki” smak. Lista wagashi jest długa, więc postanowiłam wymienić kilka z nich.
- Daifuku (大福): Jeden z najbardziej znanych słodyczy i jeden z moich ulubionych. Wiele osób zna je jako mochi, ale tak naprawdę mochi (wykonane z mąki ryżowej) to tylko jeden ze składników daifuku (zewnętrzna jego część). W Japonii najpopularniejsze daifuku ma w środku anko (czerwoną fasolę), ale można też znaleźć inne smaki. Moim ulubionym jest truskawkowy!
- Dango (だんご): Są to kulki z mąki ryżowej. Można je nakleić na szpikulce (kushi dango – 串団子) i występują one w różnych kombinacji smakowych, takich jak: herbata zielona, sakura, anko lub basic. Są też inne kushi dango, w których wszystkie trzy smakują tak samo, tak jak mój ulubiony, polany gęstym i słodkim sosem sojowym, mitarashi dango. Można je również znaleźć podczas tsukimi dango (月見団子) - księżycowy dzień festiwalu Tsukimi, podczas którego upamiętniany jest jesienny księżyc.
- Manju (饅頭): Ciastka gotowane na parze z mąki, ryżu i kudzu (sfermentowanej skrobi pszennej) z nadzieniem z czerwonej fasoli, matchy, pomarańczy lub yuzu (mój faworyt).
Komentarze
Prześlij komentarz