Herbata w Japonii

Najpopularniejsze rodzaje japońskiej herbaty:


Herbata Matcha

Kiedy myślisz o japońskiej zielonej herbacie, prawdopodobnie myślisz o matcha, drobno zmielonym proszku zrobionym z zielonych roślin herbaty wyhodowanej w cieniu. Ma żywy zielony kolor i ma piękny, bogaty smak. To matcha przygotowywana podczas japońskiej ceremonii parzenia herbaty, gdzie mieszana jest z gorącą wodą, ubijana w piankę małą drewnianą trzepaczką i podawana w miseczce do herbaty.


Herbata Sencha

Sencha powstaje poprzez zebranie całych liści herbaty i zmieszanie ich z gorącą wodą. Kiedy idziesz do kawiarni w Japonii i prosisz o zieloną herbatę, prawdopodobnie dostaniesz sencha. Ma trawiasty smak, ale nie jest zbyt gorzki, choć pozostawiony w gorącej wodzie na dłużej niż dwie minuty zacznie nabierać goryczy.


Herbata Genmaicha

Dosłownie „brązowa herbata ryżowa”, genmaicha była historycznie najtańszą japońską herbatą, z ryżem pełniącym funkcję wypełniacza dla większej ilości liści herbaty. Dziś wszyscy go piją. Ma naprawdę przyjemny i łagodny smak, z trawiastymi nutami zielonej herbaty i przyjemnym aromatem prażonego ryżu.


Herbata Mugicha

Herbata bezkofeinowa z palonego jęczmienia jest popularna nie tylko w Japonii, ale także w Korei (gdzie nazywa się ją boricha) oraz w Chinach (gdzie bywa po damaicha lub maicha). Jest bezkofeinowy z naparem z prażonego ziarna z jęczmienia, który jest popularny w kuchni japońskiej, koreańskiej i chińskiej. Mugicha podawana jest na ciepło i na zimno i jest szczególnie orzeźwiającą herbatą podczas gorącego, parnego lata w Japonii.


Herbata Sakura

Przybycie sakury (kwiatów wiśni) każdej wiosny jest powodem do świętowania w całej Japonii. Okres, w którym sakura intensywnie kwitną, jest krótki, ale herbatę sakura można pić przez cały rok. Prostą herbatę sakura wytwarza się przez moczenie marynowanych kwiatów wiśni we wrzącej wodzie. Znajdziesz również torebki herbaty sakura, w których suszone kwiaty miesza się z sencha.


Gdzie wypić herbatę w Japonii?

Herbata jest wszechobecna w Japonii. Dostaniesz filiżankę, gdy usiądziesz w większości japońskich restauracji. Jest sprzedawana na zimno w butelkach w sklepach wielobranżowych i ulicznych automatach. 

Alejka z herbatą w sklepie spożywczym w Japonii jest pełna pudełek i paczek torebek z herbatą oraz herbaty sypanej. W każdej kawiarni w Japonii można znaleźć zieloną herbatę (zazwyczaj sencha i matcha) serwowaną wprost lub jako napój w stylu kawy, np. latte lub cappuccino.



Uczestnictwo w ceremonii parzenia herbaty to jeden z najbardziej wyjątkowych sposobów na poznanie japońskiej herbaty (w szczególności matcha). Prawdziwie tradycyjna ceremonia parzenia herbaty może trwać kilka godzin, ale dla podróżnych do Japonii dostępnych jest wiele skróconych, ale autentycznych opcji, szczególnie w Kyoto i Tokyo.


Mam nadzieję, że to wprowadzenie do japońskiej herbaty pomoże ci lepiej cieszyć się herbatą podczas podróży do Japonii!

Komentarze